shopping-bag 0
Items : 0
Subtotal :  0,00
View Cart Check Out

Single Blog Title

This is a single blog caption

Waarom hebben de doelpalen / doellatten bij zaalvoetbal een rechthoekig profiel (en zijn het geen ronde buizen)?

Een zaaldoel is aanzienlijk kleiner dan een voetbalveld-doel. Dit maakt het voor de speler moeilijker om te scoren. Door de vierkante palen wordt het makkelijker voor spelers om via de paal vanuit kleine hoeken toch te kunnen scoren. Denk hierbij niet alleen aan zaalvoetbal. Dit is ook heel toepasbaar bij zaalhandbal en zaalhockey.

Een doel (goal) wat je ziet op het voetbalveld is 2,44 meter hoog en 7,32 meter breed. De palen mogen van elk materiaal gemaakt zijn, maar zijn vaak gemaakt van hout of aluminium. Ook zijn de meeste vormen gewoon toegestaan. De palen moeten even dik zijn als de lijn waar ze op staan en dus maximaal 12 centimeter in doorsnee (dit is de maximale dikte van een lijn). Waarom zijn de palen dan rond en niet vierkant als je alle vormen mag gebruiken?

Dat heeft een simpele reden: een ronde aluminium paal is makkelijker en goedkoper te maken dan een vierkante paal. Ook willen de makers van het doel het spel zo eerlijk mogelijk maken, want als de bal op een ronde doelpaal komt, kan hij nog alle kanten op gaan: in het doel of naast het doel. Bij een vierkante paal is dit minder van toepassing, aangezien de paal hoeken heeft.